Navštívte jednu z našich predajní. Máte otázky? Zavolajte nám alebo napíšte email.
logo Slovenská obchodná asociácia stavebnín

03.05.2024 Na čo nezabudnúť pri rekonštrukcii kúpeľne

Uvažujete o renovácii kúpeľne? Určite vás napadlo veľa myšlienok ohľadom toho, čo všetko je potrebné urobiť. Prečítajte si náš šikovný check-list s najdôležitejšími otázkami.

Čo všetko sa bude rekonštruovať?

Rekonštrukcia kúpeľne nie je len tak. Je to investícia náročná na financie aj čas. Musíte zvážiť, či budete rekonštruovať kúpeľňu od základov (t.j. búranie stien, nové rozvody elektriny, vody, odpadov atď.), alebo len renovovať (napr. výmena sprchového kútu, nové obklady alebo výmaľba).

Aký mám rozpočet?

Stanovte si presnú sumu, ktorú ste schopní do rekonštrukcie investovať. Stačí vám papier a ceruzka, prípadne inteligentná aplikácia v počítači. Vypíšte si všetko, čo vaša renovácia kúpeľne bude zahŕňať a koľko to bude stáť. Odporúčame si nechať nejakú rezervu. Môže sa stať, že na niečo zabudnete alebo v priebehu rekonštrukcie zistíte, že váš vysnívaný sprchový kút bude stáť o niečo viac.

Mám sa do toho pustiť sám, alebo si niekoho najať?

Ak nemáte s prestavbou kúpeľne žiadne skúsenosti a nepohybujete sa v tomto odbore, odporúčame spoľahnúť sa na profesionála. Výmena rozvodov, montáž obkladov a doladenie všetkých detailov vyžaduje skúsenosti a neodborná práca vám môže uškodiť.

Koľko ľudí bude kúpeľňu používať?

Zdieľate domácnosť s niekým ďalším? Jedná sa o deti, seniorov alebo osoby s obmedzenou pohyblivosťou? Myslite na všetkých členov rodiny a vytvorte takú kúpeľňu, ktorá sa bude všetkým pohodlne používať.

Bude súčasťou aj práčka, sušička alebo bojler?

Pri malých kúpeľniach zvážte, či nie je praktickejšie postaviť práčku do inej miestnosti, napríklad na chodbu, alebo do kuchyne. S umiestnením bojleru toho asi veľa nenarobíte, ale môžete si vybrať nový, dizajnový bojler, ktorý nový priestor nenaruší, naopak krásne doplní. Pred rekonštrukciou kúpeľne si vytvorte plán pôdorysu novej kúpeľne s rozmiestnením nábytku a zariadenia. Presúvajte, skúšajte, prehadzujte. V našich kúpeľnových štúdiách vám vieme zdarma urobiť 3D vizualizáciu, ktorá vám toto plánovanie značne uľahčí. 

Sprchový kút, box alebo vaňa? 

V novej kúpeľni musíte zladiť potreby ľudí, dispozíciu miestnosti a bezpečnosť. Starším a imobilným ľuďom odporúčame skôr sprchové kúty. Potrebujú menej miesta a sú praktickejšie. Ak si však nedokážete predstaviť život bez večerného relaxovania v teplej vode, je pre vás vaňa ako stvorená. Môžete urobiť aj kompromis. Stačí jednoducho vybrať vanu so sprchovou zástenou a je po starostiach.

Je súčasťou kúpeľne aj toaleta? 

To, že tieto miestnosti sú oddelené, ešte neznamená, že to tak musí byť aj naďalej. Ak máte kúpeľňu a WC oddelene a stavba vám umožňuje stenu zbúrať, zvažte, či to nebude pre vás výhodnejšie a praktickejšie.

Nachádza sa v kúpeľni okno? 

Po kúpaní ho potom vždy na chvíľu otvorte a nechajte vyvetrať. Ak je miestnosť nevetraná a nie je v nej žiadne okno, zvažte zabudovanie ventilátora. Zabránite udržiavaniu vlhkosti a predídete vzniku plesní. U nás nájdete rôzne typy ventilátorov, či už s časovačom, dizajnovými panelmi alebo tichým chodom. 

Aká je forma vykurovania?

Vyjsť zo sprchového kútu do chladnej miestnosti a prehodiť cez seba studený uterák nie je žiadna výhra. Ak chcete mať možnosť regulovať si teplotu v kúpeľni a nemáte tu radiátor, odporúčame buď podlahové, alebo rebríkové vykurovanie.

Či už sa púšťate do renovácie alebo kompletnej rekonštrukcie, dúfame, že vám náš článok pomôže vytvoriť modernú a praktickú kúpeľňu, v ktorej sa budete cítiť príjemne. V prípade, že potrebujete s niečim poradiť, kontaktujte nás alebo sa zastavte a naši predajcovia vám so všetkým ochotne pomôžu.