Navštívte jednu z našich predajní. Máte otázky? Zavolajte nám alebo napíšte email.
logo Slovenská obchodná asociácia stavebnín

03.06.2024 Pokládka terasovej dlažby na terče

Zabudnite na lepenie dlaždíc lepidlom! Ak na terase dlaždice zalepíte pomocou lepidla, vplyvom slnka a vody, ktorá v zime zamrzne, môžu dlaždice časom začať praskať. Ak teda nechcete pravidelne terasu opravovať a vymieňať ďalšie a ďalšie dlaždice, navrhujeme zvážiť položenie dlažby na terče. V tomto článku vám povieme o výhodách pokládky na terče a poskytneme vám aj návod ako krok za krokom dokončiť vysnívanú terasu.

Pokládka terasovej dlažby na terče ponúka mnoho výhod oproti tradičnému lepeniu na lepidlo. Jednou z hlavných výhod je jednoduchá inštalácia a údržba. Terče umožňujú rýchlu a jednoduchú montáž bez potreby špeciálnych nástrojov alebo lepidiel, a v prípade potreby opravy či údržby je možné jednotlivé dlaždice ľahko odstrániť a vymeniť.

Ďalšou významnou výhodou je lepšie odvodnenie. Medzi dlažbou a podkladom vzniká medzera, ktorá umožňuje voľný odtok vody, čím sa minimalizuje riziko hromadenia vody a vzniku plesní alebo poškodenia dlažby. Terče sú tiež výškovo nastaviteľné, čo umožňuje presné vyrovnanie povrchu terasy. To znamená, že môžete jednoducho kompenzovať nerovnosti podkladu a zabezpečiť dokonale rovný povrch.

Medzera medzi dlažbou a podkladom navyše zlepšuje tepelnú a zvukovú izoláciu, a zároveň umožňuje ventiláciu, čo prispieva k dlhšej životnosti dlažby a podkladu. Estetický vzhľad je ďalšou prednosťou – terče zabezpečujú rovnomerné a esteticky príťažlivé rozloženie dlažby bez viditeľných spojov, čo vedie k čistému a profesionálnemu vzhľadu terasy.

Pokládka na terče je vhodná pre rôzne typy povrchov, vrátane striech, balkónov a terás, a je ľahké pridať alebo odstrániť dlaždice podľa potreby, čo zvyšuje flexibilitu pri návrhu a úpravách terasy. Terče sú vyrobené z odolných materiálov, ktoré sú rezistentné voči poveternostným vplyvom, UV žiareniu a chemikáliám, čo zabezpečuje dlhšiu životnosť a menej nákladov na údržbu v porovnaní s dlažbou lepenou na lepidlo.

Tieto výhody robia z pokládky terasovej dlažby na terče ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú efektívne, praktické a dlhodobé riešenie pre svoju terasu.

Ako na to? 

01 | Príprava

Pred kladením dlažby sa pripraví potrebný materiál a náradie. Veľmi dôležité je použitie hydroizolácie pre zabezpečenie dlhotrvajúcej a bezproblémovej terasy, najmä ak máte pod terasou priestor, ktorý je citlivý na vlhkosť.

02 | Sklonový korektor

Nerovnosti podkladu pod terče sa vyrovnajú nastavením výšky sklonového korektora, čím sa dorovná sklon podkladu až do 5 %. Každý terč sa nastaví individuálne podľa uhla sklonu a smeru spádu.

03 | Montáž terčov

Do sklonového korektora sa vloží terč. Potrebná výška terčov sa upraví ich pootočením v závislosti od určujúcej výšky terča v najvyššom bode terasy alebo balkóna.

04 | Dilatačné medzerníky

Na terč sa položí dilatačný medzerník a zrezaním alebo vylomením sa upraví ich počet podľa potreby. Medzerníky vymedzujú šírku škáry, ktorá je nevyhnutná na odvod a odparovanie vody. Šírka medzerníka je na našich terčoch štandardne 4 mm.

05 | Soklové klipy

Ak sa okolo dlažby nenachádza pevný okraj, ako napr. sokel alebo stena, použijú sa na vytvorenie čela soklové klipy, ktoré sa umiestnia tak na hlavu terča, ako aj pod terč.

06 | Gumové podložky

Z dôvodu odpruženia a usadenia dlažby sa uložia na terče gumové podložky.

07 | Overenie roviny

Uložené terče sa medzi sebou premerajú pomocou vodováhy alebo lasera, prípadné nerovnosti sa dorovnajú ich otáčaním.

08 | Kontrola vzdialenosti

Pred kladením dlažby sa skontroluje, či vzdialenosť medzi terčmi zodpovedá formátu zvolenej dlažby.

09 | Položenie dlaždice

Na pripravené terče sa položí dlaždica. S dlaždicou je potrebné manipulovať opatrne, aby sa nepoškodila. Po uložení sa skontroluje rovnosť jej uloženia.

10 | Postupné kladenie

Jednotlivé kroky sa opakujú pri zhotovení nového radu dlaždíc. Tuhosť podkladovej konštrukcie možno zvýšiť vložením jedného terča navyše do stredu pod dlaždicu.

11 | Ukončenie

Po uložení dlažby sa zmeria výška keramických pásikov, ktoré sa budú vkladať do soklových klipov slúžiacich na vytvorenie čela terasy alebo balkóna.

12 | Rezačka

Na rezanie reliéfnej exteriérovej dlažby s hrúbkou 20 mm sa použije elektrická rezačka s vodiacimi lištami alebo vodou chladená stojanová píla.

Dodržiavaním týchto krokov si môžete byť istí, že vaša terasa bude pevná, rovná a krásna.

Terasové dlažby aj rôzne typy a rozmery terčov nájdete skladom u nás v Kúpeľniach GARBIAR.